JAN NEVA / by Jan Neva

Joensuun Taidemuseo 2.10.2014 - 11.1.2015

Kiteellä syntynyt ja Nurmeksesta taideopintoihin Imatralle lähtenyt Jan Neva tunnetaan taidokkaasti tehdyistä muotokuvista, joissa yhdistyy klassisen taiteen perinne ja tämän ajan henki. Opinnot jatkuivat Suomen kuvataideakatemiassa ja sen jälkeen vielä Pietarissa. 

Taiteellinen innostus sai alkunsa nuoruuden sarjakuvatuotannosta. Jan Neva on erityisesti korostanut Pietarin Taideakatemian merkitystä tulevalle ilmaisulleen. Se antoi vankan teknisen pohjan, josta oli hyvä lähteä hakemaan omaa käsialaansa.

Jan Neva ei koe olevansa puhtaasti realistisen tyylin tekijä, vaikka arvostaakin 1800-luvun mestareiden työskentelyä ja tuntee jatkavansa esittävän taiteen traditiota. Tähän kuuluu elävien mallien käyttäminen työskentelyn apuna ja vanhojen mestareiden klassikkoaiheiden uudelleenkäsittely tämän päivän näkökulmasta kuten teoksessa Pietà.

Uusimmissa teoksissaan Jan Neva viittaa ihmisenä olemisen väliaikaisuuteen. Lähtökohtana on taiteen historiasta tunnettuja katoavaisuutta käsitteleviä maalauksia tai veistoksia. 

Opastukset näyttelyyn

Ke 5.11., ke 19.11. ja ke 10.12. klo 17. Opastuksiin osallistuminen taidemuseon sisäänpääsymaksulla.

Taiteilija tavattavissa

Jan Neva on tavattavissa taidemuseolla lauantaina 10.1.2015 klo 13. Tilaisuuteen osallistuminen taidemuseon sisäänpääsymaksulla.

 

Pieta 150x100cm Öljy, alumiini, 2014

Pieta 150x100cm Öljy, alumiini, 2014